Start JUTRObiochemia-białko C-reaktywne wyniki białko całkowite 72 białko PAPPA 0 białko PAPP-A 2 Biuro Karier Politechnika Śląska biomarine czy szkodzi Bielsko wynajem mieszkań Biuro podróży Travel TUR Biura turystycna biuro Kopernik cleoni kinkiet caspe 40 pelny
lahka muza
toshara 1 7 czy 1 8
levar burton
webpralki przemyslowe poznan
 

JUTRO

Temat:
http://ctlife.eu/bmp/2215a5a5-a74d-4f06-a366-915ca4644793_bi.jpg
Proszę o pomoc w interpretacji.
Oznaczenia - N-nieokreślony, ż-zółty, bj - białko, R - rozciągliwy, ś-ślisko, mś-mokro-ślisko, L-lepki
aby powiększyć trzeba trzymać "ctrl" i kręcić kołkiem myszy
Źródło: naturalnemetody.fora.pl/a/a,2243.html



Temat: kilka pytan odnosnie zdrowia
Kochani, czy słyszeliście o preparacie Canzocal, może ktoś z Was ma jakieś doświadczenie z nim? Czy warto podawac psu?

Opis ze strony producenta:

Canzocal+BMP jest łatwo absorbowalnym granulatem z młodej wysoko aktywnej tkanki kostnej i szpiku kostnego. Zawiera wszystkie substancje mineralne i organiczne, szczególnie BMP (morfogeniczne białka kośćca) dla polepszenia przyswajalności związków mineralnych, wspierania fizjologicznego wzrostu szkieletu szczeniąt i młodych psów oraz pokrywa dodatkowe zapotrzebowanie na sub. mineralne dla suk ciężarnych i w okresie laktacji.

Skład:

surowe białko 21%
surowy tłuszcz 1,50%
surowe włukno 1,10%
surowy popiół 65,00%
woda <2,50%
dodatkowe substancje na 1 kg:
wapno 240g
Fosfor 110g
białka/Aminokwasy (asseina) 210g
Magnez 18g
Fluor, miedź, Cynk - ilosci śladfowe.

Pozdrawiam
Źródło: forum.labradory.org/viewtopic.php?t=445


Temat: Faces By Mysza7 & Damian
Popraw kolor BMP i pobaw się kolorem białek w edit mode.
Pozdr
Źródło: issonline.pl/board/index.php?showtopic=8426


Temat: Faces By Bobex77 & Don Rxf
Wygląda tak jakby kawałek źrenicy z bmp bym pod okiem. Nie wiem czy mnie rozumiesz ale chodzi o to ze wygląda jakby było nieco rozjechane:) Pokaż więcej białka w nim zeby było podobne jak lewe.
Źródło: issonline.pl/board/index.php?showtopic=2954


Temat: Kości - Rozciąganie i nie tylko
Cytat: Innowacyjny przeszczep przywraca wygląd twarzy

14-10-2009 14:30



Lekarze z Cincinnati Children's Hospital Medical Center przeprowadzili przełomowy zabieg rekonstrukcji kości czaszki z wykorzystaniem komórek macierzystych przekształconych do komórek tkanki kostnej. Leczony niezwykłą metodą pacjent ma się dobrze, a po 4,5 miesiąca od zabiegu odtworzone kości wyglądają na doskonale zintegrowane z resztą czaszki.

Dawcą komórek macierzystych i jednocześnie biorcą przeszczepu kości był 14-letni chłopiec cierpiący na zespół Treachera-Collinsa, chorobę genetyczną objawiającą się m.in. nieprawidłową budową kości jarzmowych - ważnych elementów twarzoczaszki, budujących boczną i dolną ścianę oczodołu.

W związku z zagrożeniem dla narządu wzroku oraz szpetnym wyglądem twarzy lekarze postanowili wypróbować na młodym pacjencie innowacyjną metodę rekonstrukcji kości z wykorzystaniem jego własnych komórek macierzystych, pobranych z tkanki tłuszczowej. Jako "rusztowanie" dla ich rozwoju wykorzystano fragment kości pobranej od innego człowieka.

Kości pobrane od dawcy zostały nawiercone, a do otworów wstrzyknięto zawiesinę komórek macierzystych oraz białka BMP-2, służącego jako czynnik wzrostowy stymulujący komórki macierzyste do rozwoju w kierunku elementów tkanki kostnej. Tak przygotowane implanty zostały następnie wszczepione w odpowiednim miejscu na policzkach.

Zdjęcia wykonane metodą tomografii komputerowej wykonane po czterech miesiącach od zabiegu wykazały, że "nowa" kość doskonale integruje się z własną tkanką młodego pacjenta. Uzyskano także pożądane efekty leczenia - twarz chłopaka jest bardziej atrakcyjna, a jego oczy są znacznie lepiej chronione przed uszkodzeniami. Teraz 15-latek (pomiędzy operacją i najnowszymi badaniami pacjent obchodził urodziny) może bez strachu oddać się... grze w ukochaną koszykówkę i baseball.


Autor: Wojciech Grzeszkowiak

Źródło: Medical News Today

http://kopalniawiedzy.pl/kosc-jarzmowa-komorki-macierzyste-BMP-2-przeszczep-transplantacja-8751.html
dnia Wto Paź 20, 2009 5:43 pm, w całości zmieniany 1 raz
Źródło: wadytwarzoczaszki.fora.pl/a/a,26.html


Temat: Białko może leczyć niewydolność nerek
2003-06-30
Białko może leczyć niewydolność nerek

Warszawa(PAP) - Białko BMP-7 stosowane w leczeniu złamań kości może także pomóc w przypadku przewlekłej niewydolności nerek - informuje "Nature Medicine".
Naukowcy z Beth Israel Deaconess Medical Center wykazali, że białko BMP-7 może leczyć i odwracać przewlekłą niewydolność nerek. Do niewydolności nerek prowadzi wiele chorób - na przykład cukrzyca czy toczeń rumieniowaty
Nerki filtrując krew pozwalają pozbyć się szkodliwych substancji i umożliwiają zachowanie równowagi wodno-elektrolitowej. Wydzielają także hormony. Gdy przestają być sprawne, dochodzi do zatrucia organizmu odpadowymi substancjami, obrzęków i zaburzeń powstawania czerwonych krwinek.
Setki tysięcy pacjentów są skazane na korzystanie ze sztucznej nerki - w oczekiwaniu na przeszczep. Dawców jest zbyt mało, by nerek wystarczyło dla wszystkich. Korzystanie z maszyny oznacza konieczność spędzania co tydzień wielu godzin w szpitalu. To procedura bardzo kosztowna, towarzyszy jej także ryzyko infekcji.
Dotychczas niewydolność nerek była uważana za proces nieodwracalny. Jednak BMP-7, odmiana białka zatwierdzonego jako lek wspomagający odbudowę kości, odwróciła w badaniach na myszach proces niszczenia nerek.
Zamiast włóknienia, pojawia się w tak potraktowanych nerkach nowy, czynny nabłonek. Jeśli badania potwierdzą skuteczność BMP-7 u ludzi, może to oznaczać podniesienie jakości życia pacjentów i obniżenie kosztów opieki.

źródło : http://www.zdrowie.med.pl...owo=nerki&nr=13
Źródło: uronef.pl/Forum/viewtopic.php?t=6085


Temat: Tłuszcz wyleczy otyłość?
Naukowcy z USA znaleźli białko, które steruje produkcją dobrego tłuszczu w naszym organizmie. To odkrycie może dać lekarzom nową broń w walce z otyłością

Tkanka tłuszczowa kojarzy się z tym, co zalega nam w zupełnie nieodpowiednich miejscach i czego z uporem staramy się pozbyć. To tzw. zła - biała (lub jak wolą niektórzy - żółta) tkanka tłuszczowa. Jest ona głównym magazynem energii, z którego organizm w razie potrzeby pobiera konieczne do życia kalorie. Problem w tym, że często zapełniamy ów magazyn w nadmiarze, co kończy się otyłością prowadzącą do nadciśnienia, miażdżycy i wielu innych groźnych chorób. Mało kto jednak wie, że istnieje również dobra - brązowa tkanka tłuszczowa. Ona w przeciwieństwie do białej pomaga w spalaniu kalorii i przetwarzaniu ich na ciepło. Najwięcej brązowej tkanki tłuszczowej mają noworodki i niemowlęta, bo to właśnie dla nich odpowiednia temperatura ciała jest sprawą kluczową (pewna część tej tkanki i komórki mogące dawać im początek są obecne również u dorosłych).

Brązowa tkanka tłuszczowa po raz pierwszy została opisana w 1551 r. przez szwedzkiego badacza Konrada Gessnera. Odkrył ją, choć nie końca zrozumiał, co to jest. "Ni to tłuszcz, ni to mięso" - określił ją w swojej pracy. Na wyjaśnienie odkrycia Szweda trzeba było czekać ponad 450 lat, aż do dzisiejszego wydania tygodnika "Nature". Dwa zespoły uczonych z USA dowodzą w nim, że brązowa tkanka tłuszczowa różni się od białej o wiele bardziej, niż można było podejrzewać, ma za to zaskakująco wiele wspólnego z mięśniami. Badacze znaleźli również odpowiedź na zasadnicze pytanie: skąd się bierze dobry tłuszcz?

Jesz i nie tyjesz

Autorem pierwszej pracy jest dr Yu-Hua Tseng z Centrum Diabetologii Joslina Uniwersytetu Harvarda. Tseng badała, co steruje produkcją brązowej tkanki tłuszczowej. Swoją uwagę skierowała na grupę białek biorących udział w powstawaniu kości - tzw. BMP-om. Nie był to wybór przypadkowy - z wcześniejszych badań wiadomo, że np. BMP2 i BMP4 pomagają w rozwoju komórek białego tłuszczu. Teraz okazało się, że inny przedstawiciel tej grupy - BMP7 - wspiera ten brązowy. Myszy, którym za pomocą specjalnie przygotowanych wirusów dostarczono BMP7, natychmiast zaczęły produkować duże ilości brązowego tłuszczu. Co więcej, gdy porównano te gryzonie ze zwykłymi zwierzętami, okazało się, że znacznie wolniej przybierają na wadze pomimo identycznych ilości pożywienia. - To dowód na to, że brązowy tłuszcz sprawnie spala kalorie - pisze Tseng.

Jakie może być praktyczne zastosowanie odkrycia? - Odpowiednia dieta i ćwiczenia wciąż pozostają najlepszym sposobem na pozbycie się zbędnych kilogramów - uważa Tseng. - Jednakże dla ludzi, którzy mają silne genetyczne predyspozycje do tycia, może to nie wystarczyć. Nowe leki zwiększające spalanie kalorii przez brązowy tłuszcz - np. za pomocą BMP7 - mogą być dla tych osób optymalnym rozwiązaniem - wyjaśnia.

Mięsień - brat tłuszczu

Bruce Spiegelman z Dana-Farber Cancer Institute, również przy Uniwersytecie Harvarda, skupił się na innej kwestii - skąd w ogóle bierze się brązowa tkanka tłuszczowa. Wynik jego doświadczeń na myszach okazał się zaskakujący - brązowy tłuszcz ma zupełnie inne korzenie niż biały, a jego najbliższym krewnym jest tkanka mięśniowa.

Bezpośrednimi prekursorami dojrzałych komórek mięśniowych są tzw. mioblasty. Okazuje się jednak, że w pewnych warunkach mogą one również dawać początek brązowym komórkom tłuszczowym. Wszystko zależy od białka zwanego PRDM16. To ono jest przełącznikiem decydującym o tym, czy z mioblastu rozwinie się komórka mięśniowa, czy komórka brązowego tłuszczu. Gdy białka nie ma - powstaje ta pierwsza, gdy jest - druga.

Sposób na praktyczne zastosowanie odkrycia nasuwa się sam - podawać otyłym ludziom PRDM16, tak by zamieniać ich komórki mięśniowe w dobroczynny brązowy tłuszcz, który spali nadmiar kalorii. Nadzieje na opracowanie takich leków nie są bezpodstawne. Spiegelman wraz kolegami, podekscytowani wynikami swoich prac, postanowili "pobawić się" w laboratorium. Przeprowadzili na myszach kolejną serię eksperymentów. Gdy z brązowej tkanki tłuszczowej usuwali PRDM16, ta natychmiast zamieniała się w mięśnie. Gdy z kolei w mięśnie wstrzykiwali owo białko, równie szybko przekształcały się w brązowy tłuszcz.

Czy to wstęp do nowych terapii otyłości? - Na razie traktujemy te eksperymenty trochę jak laboratoryjne triki - śmieje się Spiegelman, ale przyznaje, że pomysł ma przyszłość. Zgadza się z nim prof. Barbara Cannon z uniwersytetu w Sztokholmie - wybitna specjalistka z zakresu biologii tkanki tłuszczowej. - Te dwa odkrycia to bez wątpienia ważny krok na drodze do wykorzystania brązowego tłuszczu w walce z epidemią otyłości - pisze w specjalnym komentarzu na łamach "Nature".

Źródło: Gazeta Wyborcza
Źródło: cafemirenium.kylos.pl/viewtopic.php?t=11682